Средствата от пробива на Водната палата  ще бъдат пренасочени към

...
Средствата от пробива на Водната палата  ще бъдат пренасочени към
Коментари Харесай

Ново 20! Парите от пробива на Водната палата отиват за зоопарка и градската градина

Средствата от пробива на Водната палата  ще бъдат пренасочени към два зелени плана – зоопарка и Дондуковата градина, научи TrafficNews. Предложенията са на Община Пловдив след диалози с Фонда за устойчиви градове, които отпускат нисколихвения заем.
Прочетете още
На последната сесия на 19 декември кметът Здравко Димитров ще внесе предложение за дефинитивно привършване на осъществяването на плана за кръстовище на две равнища на бул. „ Цар Борис III Обединител ” и бул. „ Марица – Юг ”. След глобата на локалния парламент ще се приключи и договорът с компанията реализатор и ще се задейства процедурата по прехвърлянето на средствата.

Първоначалната концепция бе те да отидат за кино „ Космос ” и облагородяването на форумите „ Изток ” и „ Юг ”. Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев съобщи пред наш репертоар, че от Фонда за устойчиви градове са одобрили двата плана, само че осъществяването им няма по какъв начин да се осъществя в периода за реализация на плана.

„ Парите би трябвало да бъдат усвоени до края на 2023-а година и обектите да бъдат приключени. Нямаме процедури за строителството на двата плана и не можем да го приключим до тогава. За това предложихме други два плана, за които може да се оправим в периода – довършването на зоологическата градина, както и обновяването на Дондуковата градина. Смятаме, че и двата дават отговор на публичния интерес, изясни зам.-кметът по строителството. Средствата от 9 млн. лв. ще бъдат разпределени сред двете реконструкции.

Рестарът на зоопарка може да стартира с избирането на компания, само че по-много  опростена процедура, която няма да се забави във времето. Все още не са ясни КСС-тата, като следва те да излязат до месец.  Със сигурност обаче парите ще стигнат за цялостното довеждане докрай на зоокъта, както и подобренията, които счита да направи Община Пловдив на първичния план.

Вторият план този за първата градска градина на Пловдив има определена компания в лицето на  „ Ай ди ел ” за 3 млн. лв. без  Данък добавена стойност, а вторият договор  е за инфраструктурата към нея с „ Драгиев и Ко ” за 600 000 лв.. Кметът на регион „ Централен ” Георги Стаменов съобщи, че компанията има подготвеност незабавно да стартира действия там.

„ Самата оферта на компанията е от 2021 година. За да не минаваме по процедурата по индексации на дейностите, ще премахнем от плана оградата и някои по-малко действия, които по-късно може да се извършат ”, изясни Стаменов.

Общественото  разискване за двата плана се чака да бъде при започване на януари 2023-а. След това да бъдат подписани и договорите с ФУГ за двата обекта.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР